Monday, June 1, 2009

Masak Tauchu Ikan Kembong


Hari ni gak i masak tochu ikan kembong.....ahaks.....resepi dia kat bawah nih......
Bahan-Bahan
5 ekor ikan kembong ,gorengkan dengan garam dan kunyit terlebih dahulu dan asingkan
3 sudu pes tauchu
1 inci halia ,dimayang halus
3 ulas bawang putih, dimayang
1 labu bawang besar, dipotong bulat
1 biji timun sederhana besar, dipotong memanjang
2 biji cili hijau, potong 2 tapi jgn putus
500 ml air panas mendidih
Garam dan Gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan
1. Tumis halia dan bawang putih yang dimayang, bila dah wangi masukkan pes tauchu dan biar dalam 1 minit
2. Masukkan air panas mendidih dan masukkan garam dan gula. Biar seketika.
3. Masukkan bawang besar, timun dan cili hijau. Biar mendidih dalam 2 minit. Siap.

Tempura Sayuran @ zaNas


Kemarin dulu buat tempura nih......tapi sedikit garing laaa......ape pon ni resepi my elder sister kat poland tuh.....hhehheee menjadi gaks.....
Bahan-bahan
1 biji terung panjang , belah dua dan hiris nipis tetapi jgn putus
200 g kacang peas
200 g cendawan
5 biji kacang bendi , pilih yang kecil2 dan muda
5 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung/kastard (untuk menaikkan warna dan rasa)
Air untuk bancuh tepung dan minyak untuk menggoreng
Garam secukupnya.
Cara penyediaan
1. Bancuh tepung gandum dan tepung kastard dengan air secukupnya dan tambah dengan sedikit garam.
2. Setelah itu ambil terung, kacang peas , kacang bendi , cendawan celurkan dlm tepung, dan goreng hingga kekuningan. Kemudian toskan dan sedia utk dimakan.