Thursday, August 12, 2010

Asam Tumis Ikan Pari

Bahan-bahan

Sepotong Isi ikan pari (belah kepada 4 atau 5 bahagian- goreng dahulu) (ikan kembong pon boleh juga)
8 tangkai cili kering ** (rendam air panas dahulu)
1/2 labu bawang besar **
2 ulas bawang putih **
1 batang serai **
1/2 inci halia **
1/2 inci lengkuas **
Sedikit daun kesom
Satu keping asam keping
Satu mangkuk air asam jawa
1 kuntum bunga kantan
Minyak untuk menumis
Kiub Ayam Knorr
Sekit garam dan gula
** bahan dikisar

Cara-cara

1. Goreng terlebiuh dahulu ikan pari dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Masak hingga pecah minyak dan masukkan air asam jawa bersama asam keping.
3. Setelah mendidih masukkan bunga kantan dan daun kesom. Perasakan dengan memasukkan sedikit garam, gula dan kiub knorr.
4. Agak2 mendidih, masukkan ikan yang digoreng tadi.