Tuesday, August 25, 2009

Sambal Tumis Udang

On 3rd daya of PUASA ader tetamu.... so kena prepair manyak sikit makanan takut tak cukup, walaupun sorang jerk tetamu.....

Bahan-bahan

500gm udang hidup
20 tangkai cili kurang (kalo nak pedas lagi boleh tambah or dikurangkan)
1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih
1 inci belacan
2-3 sudu gula
Garam dan penambah perisa (kiub Knorr pon ok jugak)
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Rebus cili kering dan kisar bersama bawang besar, bawang putih, belacan dan sedikit minyak
2. Tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik minyak,
3. Kemudian masukkan gula, perasa then masukkan udang.
4. Hias dengan hirisan bawang besar yang dipotong bulat yang dimasukkan waktu akhir skali.
Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment