Monday, May 17, 2010

Sambal Tumis Ikan Bilis Dengan Petai



Bahan-bahan :

20 tangkai cili kering (direbus dan buang bijinya)**
1 labu bawang besar **
3 ulas bawnag puith **
1 inci beladan **
(** bahan2 kisar)
4 papan petai (dikupas isinya - boleh direbus dahulu jika suka)
100gm ikan bilis (digoreng terlebih dahulu)
1 inci asamjawa (diperah jusnya dengan 1/2 cawan air)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukp rasa
1/2 kiub ayam Knorr

Cara-cara:

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak kemudian tumis bahan2 kisar tadi.
2. Setelah naik minyak,masukkan jus asam jawa tadi dan biar mendidih.
3. Masukkan perasa (gula, garam dan kiub knorr) dan gaul sebati.
4. Masukkan petai yg dikupas diikuti dengan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
5. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment