Saturday, May 23, 2009

Sambal Goreng Petai Dengan Udang



Ni resepi utama hari ini.....

Bahan-bahan

600 gram udang, yang saiz sederhana besar
4 tangkai petai segar, dikupas dan direbus dengan air yg dicampur sedikit minyak
6 biji cili merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 sudu besar santan pekat Ayam Brand
1 inci belacan
Sedikit garam dan gula
Minyak untuk memasak

Cara memasak

1. Rebus petai yang telah dikupas dalam air yang dicampur dengan sedikit minyak masak (untuk melembutkan petai dan minyak untuk mengekalkan warna hijau petai)
2.Blender cili merah, bawang besar, bawang putih dan belacan
Tumis bahan blender, sampai masak.
3. Kemudian masukkan udang yang dikupas dan biar mendidik seketika
4. Masukkan petai yang direbus, masukkan garam dan gula secukupnya. Biar mendidih sekejap, siap.

1 comment:

  1. sedapnya, sambal kegemaran sejak kecil tengok gambar jadi la, apa nak buat, jauh merantau tempat orang

    ReplyDelete