Monday, June 1, 2009

Masak Tauchu Ikan Kembong


Hari ni gak i masak tochu ikan kembong.....ahaks.....resepi dia kat bawah nih......
Bahan-Bahan
5 ekor ikan kembong ,gorengkan dengan garam dan kunyit terlebih dahulu dan asingkan
3 sudu pes tauchu
1 inci halia ,dimayang halus
3 ulas bawang putih, dimayang
1 labu bawang besar, dipotong bulat
1 biji timun sederhana besar, dipotong memanjang
2 biji cili hijau, potong 2 tapi jgn putus
500 ml air panas mendidih
Garam dan Gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan
1. Tumis halia dan bawang putih yang dimayang, bila dah wangi masukkan pes tauchu dan biar dalam 1 minit
2. Masukkan air panas mendidih dan masukkan garam dan gula. Biar seketika.
3. Masukkan bawang besar, timun dan cili hijau. Biar mendidih dalam 2 minit. Siap.

2 comments:

  1. Dah lama tak makan ikan masak tauchu, terliur rasa tengok gambar tu

    ReplyDelete
  2. aku pun tak pernah buat sendiri masak taucu nih.. sedap ka??
    dulu masa zaman sekolah... kalau asrama wat masak ni.. aku makan sikit je..

    ReplyDelete