Hubby i suke sangat makan. Hari tu makan kat pizza, order la prawn olio dia....sedap memang sedap tapi ciput jerk. So on the next day i try la buat...tapi ikut suker hati i nak campak ape.....pastu terbit la Prawn Olio Ala Zaza. Nak jadikan ceriter, adik ipar i datang umah, firstly tengok mcm taknak makan, then bila dah rasa baru depa tau. Terangkat habis. So bila depa tepon ada bgtau teringin sangat nak makan spaghetti tu lagi.......herm....rupenyer pandai jugak i masak......
Bahan-bahan Sos;
300g Udang hidup (dibuang kulit dan pasir ditengah badan)
1 ulas bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato sederhana besar (dipotong dadu)
5 tangkai cili kering ( dihiris nipis/horizon)
Sedikit daun bawang dan sadri (dipotong halus -dlm 0.3cm)
Sedikit Minyak Zaiton / Minyak masak (secukupnya untuk menumis)
1 kiub ayam Knorr
Sambal udang kering Ayamas ( ada terdapat di kedai ayamas - dlm botol)
Garam secukupnya
Cara penyediaan;
1. Mula-mula tumis bawang putih, cili kering yang dicincang halus hingga kuning bersama sambal udang kering ayamas dengan menggunakan minyak zaiton atau minyak masak biasa .
2. Kemudian masukkan bawang besar dan diikuti tomato yang dipotong dadu tadi.
3. Hancurkan kiub ayam Knorr dan campak ke dalam bahan yg sedang ditumis.
4. Agak-agak dah wangi masukkan udang dan masak hingga masak dan wangi.
5. Kemudian campak pula daun bawang dan sadri yang dirincih halus.
6. Tambah sedikit garam dan perasa secukupnya. Siap.
Bahan-bahan spaghetti :
500g Spaghetti ( direbus hingga lembut)
Sedikit Origano/ Mix Herbs
Sedikit Minyak zaiton
Cara Penyediaan :
1. Rebus spaghetti di dalam air panas mendidih dengan sedikit minyak zaiton dan garam
2. Toskan kemudian ambil sedikit minyak zaiton dan gaulkan dengan herb origano/ mix herbs
*** Tujuan untuk mengelak spaghetti tadi melekit dan susah untuk dileraikan ketika hendak mencedok ke dlm pinggan dan herbs untuk menambah perisa dan bau.
Bahan-bahan Sos;
300g Udang hidup (dibuang kulit dan pasir ditengah badan)
1 ulas bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato sederhana besar (dipotong dadu)
5 tangkai cili kering ( dihiris nipis/horizon)
Sedikit daun bawang dan sadri (dipotong halus -dlm 0.3cm)
Sedikit Minyak Zaiton / Minyak masak (secukupnya untuk menumis)
1 kiub ayam Knorr
Sambal udang kering Ayamas ( ada terdapat di kedai ayamas - dlm botol)
Garam secukupnya
Cara penyediaan;
1. Mula-mula tumis bawang putih, cili kering yang dicincang halus hingga kuning bersama sambal udang kering ayamas dengan menggunakan minyak zaiton atau minyak masak biasa .
2. Kemudian masukkan bawang besar dan diikuti tomato yang dipotong dadu tadi.
3. Hancurkan kiub ayam Knorr dan campak ke dalam bahan yg sedang ditumis.
4. Agak-agak dah wangi masukkan udang dan masak hingga masak dan wangi.
5. Kemudian campak pula daun bawang dan sadri yang dirincih halus.
6. Tambah sedikit garam dan perasa secukupnya. Siap.
Bahan-bahan spaghetti :
500g Spaghetti ( direbus hingga lembut)
Sedikit Origano/ Mix Herbs
Sedikit Minyak zaiton
Cara Penyediaan :
1. Rebus spaghetti di dalam air panas mendidih dengan sedikit minyak zaiton dan garam
2. Toskan kemudian ambil sedikit minyak zaiton dan gaulkan dengan herb origano/ mix herbs
*** Tujuan untuk mengelak spaghetti tadi melekit dan susah untuk dileraikan ketika hendak mencedok ke dlm pinggan dan herbs untuk menambah perisa dan bau.
No comments:
Post a Comment